Potilas ja asiakas ovat hämillään – kuka on työterveyslääkäri?

Niin potilaat, yritysasiakkaat kuin osa terveydenhuollon henkilöstöstäkin ovat hämillään – kuka ja millainen lääkäri työterveyslääkäri on? Tällä hetkellä nimikkeen käyttö on villiä, nimikkeen käyttöä ei rajoiteta tai ohjata. Niinpä työterveyslääkärinimikettä voi tällä hetkellä käyttää kuka tahansa työterveyshuollossa työskentelevä lääkäri. Aihe on noussut keskusteluun myös työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisessa koordinaatiotyöryhmässä.

Työterveyslääkärinimikettä voivat ongelmitta käyttää työterveyshuollon erikoislääkäreiden lisäksi vuoden 2001 siirtymäsääntöjen mukaan pätevät lääkärit. Nimikettä käyttävät myös erikoistumassa olevat lääkärit, jotka käyttävät sitä pääosin ilman erikoistuva –lisäystä. Työterveyslääkäreiksi kutsutaan niitäkin erikoistujia, jotka ovat pelkästään yliopiston kirjoilla, mutta eivät aiokaan saattaa erikoistumista loppuun; samoin kaikki ”pitkän kurssin” käyneitä lääkäreitä; vasta työterveyshuoltoon (vähäksi aikaa) tulleita; työterveyslääkärin tehtävissä ilman erikoisalakoulutusta toimivia lääkäreitä; sairausvastaanottoa pitäviä yleislääkäreitä; muiden erikoisalojen erikoislääkäreitä heidän ottaessaan työterveysasiakkaita vastaan jne. Asiakas/potilas ei yhtään tiedä, millä koulutustaustalla lääkäri toimii. Sekavaa, eikö totta, hämmentävää ja epäreiluakin jopa?

Jos tilannetta verrataan muihin erikoisaloihin, ei kai kukaan kutsuisi kirurgiksi lääkäriä, joka on ensimmäistä päivää töissä kirurgialla? Tai keuhkolääkäriksi kandidaattia, joka on kesätöissä? Tai ihotautilääkäriksi kokenuttakaan kollegaa, joka on lukenut aiheesta yhden kirjan?

Kentällä olevan epätietoisuuden ja kyselyjen perusteella STLY on tehnyt STM:n työterveyshuollon neuvottelukunnalle esityksen suosituksesta, jonka mukaan työterveyslääkäriksi voisivat kutsua itseään työterveyshuollon erikoislääkärit; siirtymäsääntöjen mukaan (VN 1484/2001, 16§) pätevät lääkärit; työterveyshuoltoon aktiivisesti erikoistuvat lääkärit, kun heillä on yritysasiakasvastuu; osa-aikaiset (alle 20 h/viikko) työterveyshuollossa työskentelevät lääkärit, joilla 11 op pätevöittävä lisäkoulutus ja yritysasiakasvastuu. Minusta olisi myös reilua, että jokainen erikoistuva lääkäri käyttäisi nimikettä työterveyslääkäri, erikoistuva.

Yleislääketieteen erikoislääkärit tai vastaanottoa pitävät muiden erikoisalojen lääkärit käyttäisivät (oman erikoisalansa mukaista) erikoislääkärinimikettä, vain sairaanhoitoa tekevät pätevöittävän kurssin käyneet ja vasta alalle tulleet ilman yritysvastuuta työskentelevät lääkärit käyttäisivät nimikettä yleislääkäri tms.

Olisiko tämä reilua potilaita ja asiakkaita kohtaan? Selkiintyisikö villiä nimikekenttää? Nostaisiko tämä alamme profiilia? Aiheuttaisiko se ongelmia kenellekään? Olisiko tämä eettistäkin? Vähentäisikö turhia puheita?

Minusta uudistus olisi hyvä – entä Sinusta? Voit antaa palautetta vaikka sähköpostitse jarmo.k.heikkinen(at)uef.fi.

Lisäys 19.11. Lääkärilehden verkkoversiossa oli tätä aihetta koskeva mielenkiintoinen uutinen, lue:
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=12748/news_db=web_lehti2009/type=1

Jarmo Heikkinen
Kirjoista, kirjoittamisesta ja historiasta innostunut kliinisen opettajan savolaisversio - ei siis kovin kliininen.

1 Comment

  1. Erittäin tärkeä asia työterveyslääkäreiden kannalta. Erikoisalan profiilia on nyt hyvä nostaa, kun laki ja yhteiskuntakin asettaa velvoitteita työkyvyn tukemiseksi. Työkyvyn koordinaatioviitta kun kuuluu nimenomaan työterveyshuollolle. Jotta viittaa voi pitää päällä, niin viitan sisällä tulee olla riittävä tietämys ja pätevyys tehtävään.
    terv. Kimmo T.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.